Je bekijkt nu Een goede schets is belangrijker dan een mooie tekening.
beter leren schetsen is belangrijker dan mooi tekenen.

Een goede schets is belangrijker dan een mooie tekening.

 

Het lijkt een tegenstrijdige bewering omdat een mooie tekening maken vaak het einddoel is. Toch denk ik dat het ontzettend belangrijk is om ook een goede schets te kunnen maken. Misschien is dit belangrijker dan mooi kunnen tekenen.

 

“Huh? Dit is toch een website om beter te leren tekenen?”

Ja, dat klopt, maar ik heb 7 redenen waarom schetsen een ontzettend belangrijk onderdeel is dat je in de vingers moet krijgen (letterlijk!) voordat je echt goede tekeningen kunt maken. Oké, eerst de 7 redenen, daarna licht ik ze per punt toe.

  1. Je kunt makkelijker opnieuw beginnen.
  2. Schetsen zorgt voor minder tekenstress.
  3. Je kunt vrijer werken.
  4. Je oefent.
  5. Trial en error.
  6. Je kunt combineren.
  7. Een schets kan de basis zijn voor je definitieve werk.

 

1. Je kunt makkelijker opnieuw beginnen.

Gaat een schets de verkeerde kant op, dan probeer je het nog een keer. Aan een schets raak je niet te gehecht. Als je uren aan een tekening werkt en er daarna pas achter komt dat de verhoudingen niet kloppen, wordt het moeilijk om er nog iets aan te veranderen. De aard van de schets is dat je snel werkt dus is een foutje niet een grote ramp.

2. Schetsen zorgt voor minder tekenstress.

Omdat het niet met het definitieve werk bezig bent, ben je vrijer en minder bang om fouten te maken. Soms probeer ik zelfs tijdens een “echt” werk te denken: “Het is een probeersel en we zien wel.” Vaak zorgt dat ervoor dat ik minder stress krijg van een maagdelijk wit papier.

3. Je kunt vrijer werken.

Bij het schetsen leg je jezef niet meteen op één tekening wilt vast. Hierdoor ben je vrijer in je ideeën. Als het eerste idee niet goed genoeg is, dan misschien wel het tweede of derde idee.

4. Je oefent.

In combinatie met tip 1 kun je snel meerdere keren hetzelfde onderwerp tekenen. Je zult merken dat je elke keer meer grip krijgt op je onderwerp en het steeds beter gaat.

5. Trial en error.

Omdat een schets snel gemaakt is kun je in een korte tijd verschillende dingen uit proberen. Soms zijn ideeën in je hoofd beter dan dat ze op papier uitwerken. Toch niet zo’n goed idee? Next!

6. Je kunt combineren.

Schetsen doe ik vaak door meerdere tekeningetjes op één vel papier te zetten. Soms kom je doordat je alles op papier bij elkaar hebt gezet op combinaties die je anders niet aan elkaar zou koppelen. Dit geeft je de kans om op originele ideeën te komen.

7. Een schets kan de basis zijn voor je definitieve werk.

Als je met lichte lijnen schetst, heb je daarna de basis voor je definitieve tekening. Over de lichte lijnen kun je met bijvoorbeeld fineliner of pen overtrekken. Je kan ook een andere kleur potlood gebruiken en daarna met tekenpotlood overnemen. Veel tekenaars kiezen hiervoor lichtblauw omdat dit bij het inscannen al bijna niet meer te zien is.

 

schets

Tips voor tijdens het schetsen:

  • Maak je niet te druk over de kwaliteit, een schets heeft een ander doel dan mooi zijn. Het idee of het onderwerp doorgronden is het belangrijkst.
  • Probeer je hoofd open te stellen voor vreemde ideeën en combinaties. Denk niet: “Dat lukt toch niet” of “dat is een stom idee.” Soms kan een “stom” idee je weer op een ander idee brengen als je het eenmaal op papier hebt staan. Soms dan “zie” je het ineens voor je.
  • Teken met losse en dunne lijnen. Je mag een beetje zoeken naar de juiste vorm. Als je dit moeilijk vind kun je het potlood wat hoger vasthouden, dan druk je automatisch minder hard op je potlood.
  • Gebruik een andere kleur om je schets op te zetten. Als je de schets klaar hebt kun je met een andere kleur de definitieve juiste lijn aangeven.
  • Have fun!

 

Teken je graag mensen of dieren?

Dan heb ik twee tips voor je: Line of Action en Quickposes.

Bij beide sites kun je aangeven wat je wilt tekenen en hoe lang de afbeeldingen te zien zijn. De schetsen bovenaan de pagina heb ik onder andere gemaakt op basis van afbeeldingen van deze sites. De afbeelding hiernaast heb ik ook tijdens een snelle tekensessie opgezet. Niet alle schetsen uit deze sessie waren succesvol maar omdat deze goed gelukt was heb ik deze tekening later verder uitgewerkt.

 

Nog een extra tip over schetslijnen.

Voor degenen die niet houden van slordige lijnen heb ik onderstaande video gevonden waarin Leonardo Pereznieto je laat zien hoe je tijdens het schetsen nog steeds mooie lijnen kunt neerzetten. Zijn andere video’s en tutorials zijn trouwens ook echt een aanrader.

.

Dit bericht heeft 4 reacties

  1. René Bil

    Die zeven redenen om te schetsen zijn ontzettend waardevol en spreken mij zeer aan. Ik probeer mij verder te bekwamen in het striptekenen en ik heb de laatste tijd heel wat filmpjes gezien over striptekenaars. En ALLEMAAL beginnen ze met schetsen; zelfs hun scenario per pagina is in een hele grove schets uitgewerkt, om een overzicht te krijgen hoe de indeling wordt voor de uiteindelijke pagina. Heel fijn dus, deze tips.

    1. Laura

      Hoi René, wat goed om te horen! Fijn dat je er ermee geholpen bent! :)

  2. Mieke De Haes

    Fantastische tips waar ik heel wat aan heb, dankjewel.

    1. Laura

      Fijn om te horen Mieke! Heel veel tekenplezier!

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.