Je bekijkt nu 7 tips om beter te schilderen

7 tips om beter te schilderen

7 tips om beter te schilderen

Schilderen kan best ingewikkeld zijn als je er net mee begint. De materialen ken je misschien wel, en hoe het ongeveer werkt. Maar hoe maak je nu een goed schilderij? Waar moet je mee beginnen met oefenen? Bij deze heb ik voor een aantal schildertips op een rijtje gezet waar ik, toen ik net begon met schilderen, veel aan heb gehad.

schilderij laten maken

1. Grote gereedschappen

Gebruik grote tot middelmatig grote kwasten en paletmessen. Ik ben enorm fan van paletmessen, je kunt een flinke klodder verf aanbrengen, je veegt ze af en ze zijn klaar voor een nieuwe kleur. Als je een grote kwast of paletmes gebruikt zorg je er ook voor dat je snel je doek kun vullen en dat je niet blijft hangen aan details. Daar moet je je in het begin namelijk helemaal niet druk om maken.

2. Grote bewegingen.

Met die grote kwasten kun je makkelijker een grote beweging op je doek zetten. Dit geeft je werk veel meer energie en leven. Je verliest je hierdoor ook wederom niet in de details. Werk zeker in het begin zo grof en groot mogelijk.

3. Vereenvoudig (ook wel: less is more)

Je hoeft niet altijd alles in details uit te werken. Bedenk voor dat je begint met schilderen waar je nu eigenlijk de aandacht op wilt leggen. Wat is belangrijk? Is het een persoon? het licht? De compositie? Een speciale kleur? Dieptewerking? De houding van de persoon? De oogopslag? Het kan van alles zijn, maar het is goed om vooraf te weten zodat je niet alle onbelangrijke zaken heel veel aandacht en ver uitwerkt in je schilderij. Je kunt de details waar je de nadruk op wilt leggen beter uitwerken als je bijna klaar bent, als finishing touch!

4. Voorbereiding

Dit haakt ook weer in op de vorige tip. Als je weet wat je wilt bereiken wordt het makkelijker. Bedenk wat je wilt schilderen, welk kleuren schema je wilt gebruiken, op welke manier, zoek referentie materiaal van bepaalde houdingen, gezichten of lichtval die je wilt verwerken. Het is een misvatting dat je alles uit je hoofd moet schilderen. Maak ook een paar schetsen voordat je aan het “echte” werk begint. Soms krijg ik het ineens Spaans benauwd als ik dan aan de “echte” moet beginnen. Ik probeer me altijd te herinneren dat als het misgaat, ik altijd nóg een nieuwe “echte” kan maken.

5. Wil niet te veel

Monet

Zeker als je begint is het slim om niet te veel te willen in een keer. Een eenvoudig onderwerp kun je soms beter in gaan op belangrijke onderwerpen zoals kleur, toon en je verftoetsen. Bij complexe onderwerpen zul je veel tijd en moeite steken in het juist vormgeven van je onderwerp en het goed krijgen van de compositie. Probeer niet alles tegelijk te doen. Zeker in het begin is het slim om het simpel te houden.

De schilderijen van Monet (vijver) zijn wat onderwerp betreft niet zo ingewikkeld. Het gaat alleen over die vijver, maar door zijn manier van kleurgebruik en zijn verftoetsen is het schilderij is het resultaat toch betoverend. En bedenk je even dat hij jarenlang de vijver heeft geschilderd en de erkenning hiervoor pas later kwam.

6. Maak je grote schilderijen klein

Super verleidelijk een groot doek, maar het vereist veel planning, en vaak levert het ook veel frustratie op. Je leert jezelf tevens slechte schildergewoonten aan omdat het doek veel te groot is en je nog niet zoveel ervaring hebt.
Bij een klein(er) schilderij heb je minder tijd nodig om het af te maken, je kunt gerust veel verf gebruiken zonder ook daadwerkelijk veel potten verf te hoeven aanschaffen. Je zult wel moeten vereenvoudigen (groot voordeel) en je toetsen kunnen levendiger en spontaner zijn. Als het niet lukt, geen man overboord, want er is niet veel tijd en en materiaal verbruikt. Als je kleine werken maakt kun je sneller opnieuw beginnen, kom je er sneller achter als het verkeerd gaat. Het is in een klein vlak ook makkelijker om een eenvoudig krachtig beeld neer te zetten. Ik werk ook regelmatig op papier dat dik genoeg is om op te schilderen (250 grams bijvoorbeeld). Gebruik hierbij ook nog steeds grote kwasten. Kleine mini kwasten zijn verboden!

7. Een goed begin is het halve werk

Iedereen wil meteen een meesterwerk schilderen, maar dit is niet realistisch. Je loopt ook niet meteen een marathon uit, je zult je krachten moeten opbouwen. Bij het schilderen lijkt het wel of “talent” er ook voor zou moeten zorgen dat je in één keer een fantastisch schilderij kunt maken. Dit is natuurlijk een idioot idee.

Als je oefent in een goed begin maken, dan kun je snel corrigeren. Met een slecht begin wordt je schilderij een strijd om het nog recht te trekken. Als je kunt herkennen wanneer het misgaat kun je stoppen en opnieuw beginnen. (nieuwe laag erover en klaar voor een nieuw begin!)

Heel veel succes en plezier met oefenen!

.

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.